Апартаменти        Къщи        Парцели        Земеделска земя        Ферма       
  selectpropertiesbulgaria
+359 887 737370     
Търсене


Select Properties в Пресата
· Начало › Select Properties в Пресата
 Преглед на пазара

Жилищния пазар все още се възстановяват от глобалната криза. Време си балон период 2000-2008, цените на жилищата е нараснал 300%, отчасти в очакване на страната се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., каза Станислав Петров, на продажбите мениджър Изберете имоти България, на агенция, основаващо се на крайбрежната град от Бургас.

През този период, особено от 2004 г. до 2008 г., британските инвеститори до голяма степен е управлявал пазара за спекулативни цели, закупуване на недовършени жилища от етажни планове, предвиждане на ценовите печалби от такива фактори като пътно строителство или учредяване на града, г-н Даракчиев.

"Британците полудя на българския пазар, защото мислех, че ще бъде втори Испания", каза той. "Очевидно е имало бум на пазара на имоти в Испания в средата на 90-те години, когато, които обичат слънцето искаше да имат втори дом, за да избяга в. И много хора направиха много пари спекулират и искат да правят едно и също нещо в България. "

Въпреки това, през 2008 г., тези купувачи изчезна, оставяйки много агенти по недвижими имоти, с празни ръце, каза Желязко Георгиев, управител и съсобственик на Best BG Properties Ltd., Със седалище в София, столицата.

"Пазарът влезе в падение след 2008 г. поради тежката финансова криза в Обединеното кралство и Западна Европа", каза г-н Георгиев. "Продажбите са намалели с около 80%, а много агенти по недвижими имоти не може да оцелее".

Въпреки че на пазара все още не е отскочи, руските купувачи вече са заменени британски такива, каза г-н Петров. Цените на имотите са с почти 40% по-ниски, отколкото са били в най-високата си стойност през третото тримесечие на 2008 г., когато те са били 725 евро на кв. м, каза той. Но пазарът в момента е по-безопасна инвестиция.

"Основното предимство за купувачите в периода след 2008 г. е, че те могат да видят завършени апартаменти и къщи, преди да купите", каза г-н Георгиев.

Кой купува В БЪЛГАРИЯ

Чуждестранните купувачи с 15 на сто от пазара през второто тримесечие от 8% през 2009 г., според г-н Петров. Руснаци, се падат около 80% от тази група, обикновено търсят двустаен апартамент струва 25,000 до 30,000 евро, които могат да използват за почивка и отдаване под наем на останалата част от годината, г-н Даракчиев. (Въпреки, че официалната валута е левът, повечето сделки се извършват в евро.)

Британските купувачи по време на бума обикновено са били в домовете на брега на Черно море, вили в ски курорти в планините на България, и дори нови домове в провинцията, каза агенти. В момента, в допълнение към крайбрежните имоти, много чуждестранни купувачи са привлечени подножието на Витоша, каза г-н Петров. Вилата черта тук носи скъпа цена за България, която има много малко домове цена в милиони долари. Нов дом в категория "лукс" обикновено се продава за 200,000 до 300,000 евро, г-н Даракчиев. Поради тази причина, вилата е на пазара в продължение на една година и е на цена досега над замяната му цена от около $ 300 000 - сумата, която ще струва да се изгради - че не могат да се продават на сегашната си цена, каза той.

"Но собствениците не са отчаяни да продават", каза г-н Даракчиев. "Ако някой се появява и е готов да им даде пари, те искат, те ще го продадат, но в противен случай те няма да. Те не се нуждаят от пари. "

ИЗКУПУВАНЕ BASICS

Няма ограничения за апартамент покупки, но домове заедно със земята, са друг въпрос. Въпреки, че купувачи от страни от Европейския съюз имат никакви ограничения, други чуждестранни кандидат-купувачите трябва да формират компанията, г-н Георгиев.

"Учредяване на дружество е бързо, евтино и лесно, и не предизвиква никакви усложнения след него", каза той, "така че не е голяма пречка."

Агент по недвижими имоти може да се справи с такива въпроси, но адвокат се препоръчва като допълнителна предпазна мярка, каза агенти. "Таксите за адвокати може да варира значително в зависимост от сделката и адвокат," каза г-н Георгиев. "Стандартната такса за проверка на документи за собственост и за сключване на сделката е около 200 до 300 евро."

Продавачите обикновено плащат такса на агенцията за недвижими имоти, която е обикновено 3 до 10 на сто, каза агенти. Купувачът заплаща на нотариуса, за да се справят с продажба, печат мито и общински местен данък, който обикновено общо около 4.5% от продажната цена на дома, г-н Георгиев.

Повечето чуждестранни купувачи плащат в брой, въпреки че ипотеките са с лихвени проценти от 8 до 10 на сто, каза той.


От Алисън Грегор
Публикувано на: 4 юли, 2012

http://www.nytimes.com/2012/07/05/greathomesanddestinations/real-estate-in-bulgaria.html?pagewanted=2&_r=2&adxnnl=1&adxnnlx=1346181992-Yb8ssyYCUWvpoMdcU5hZTQ
Начало     За България     Links Directory     Видео за България     Select Properties в Пресата     Коментари от клиенти